Azúr Apartman
Azúr Apartman
Menü/Menu
 
Menetrend/Timetable
 
Időjárás/Weather
 
Látogatók/Visitors
Indulás: 2007-03-11
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Végvári vigasságok Egerben

 

Végvári Vigasságok- Történelmi fesztivál az Egri Várban

2009. július 18-26.

 

    1996-tól rendezzük meg "Végvári Vigasságok Egerben" címmel az egri várjátékokat. Minden év július utolsó hetében, kilenc napon keresztül. A fesztivál során tradicionális mesterségeket folytató kézmuvesek kínálják portékájukat és mutatják be a szakma mesterfogásait az érdeklodoknek.
A programsorozat négy napján a korhu kosztümökbe öltözött szereplok Eger történelmi belvárosán
keresztül kikiáltóval - zenével vonulnak fel a várba. Itt egymást váltják a történelmi programok. A középkort idézo haditorna a közönség egyik kedvence. Évrol-évre több csoportot hívunk meg, akik a kard-szablyavívástól a hajítófegyvereken át az íjig valamennyi hagyományos fegyvert felhasználják mozgalmas bemutatóikhoz, melyeket a Gótikus palota udvarán tartanak.
    A zene és a táncok elengedhetetlen részei a történelmi hangulatnak. Ebben a mufajban nemcsak a magyar hanem más népek zenei hagyományaiból is ízelítot kapnak a vendégek. A bécsi udvari táncoktól a keleti hastáncig, a reneszánsz hangszeres muzsikától a török udvari és népzenén át az ír, skót, walesi hárfamuzsikáig széles repertoárt láthatnak, hallhatnak, melyek igazi csemegét jelentenek minden korosztálynak.
   
has A várjátékok alatt három országos verseny is zajlik minden évben. Az egyik a történelmi íjászverseny, ahol kategóriánként- több látványosan kiépített pályán mérik össze tudásukat a jelentkezok hagyományos fegyverekkel és öltözetben. A másik a bástyamászó-verseny. Itt képzett sziklamászók és amatorök, minél rövidebb ido alatt igyekeznek felmászni a Dobó-bástyán. A harmadik pedig a katonai hagyományorzo csoportok találkozója és versenye. A legsikeresebb mufajok minden évben helyet kapnak a fesztiválon. A várjáték 1999-tol kezdodoen történelmi karaktert kapott: egy-egy történelmi korszak, esemény hangsúlyozottan jelenik meg a fesztivál során. A XVII. században épült egri minaretbol a program részeként müezzin imára hívó éneke hangzott fel. A török zene és hastánc mellett részesei lehettünk a vár török kori mindennapjainak is, s mindenki ízlése szerint megkóstolhatta a török étel és italkülönlegességeke.

 

 
 
vegvar1
 
vegvar1


Az idei évben a XIII. alkalommal megrendezésre kerülő történelmi fesztivál
július 18- 26. között várja látogatóit
.

 

 

 
Eger Magyarország egyik legkedveltebb idegenforgalmi célpontja. A műemlékekben gazdag északkelet-magyarországi település gyógyvizei és borai is világhírűek.

Már az első magyar király, Szent István püspökséget alapított itt 1001-1009 között, melynek védelmére 1248-tól kezdődően kővár épült. Az elpusztult román stílusú templom helyére a várdombon gótikus majd későgótikus stílusban építettek katedrálist. A várban kiépült püspöki székhely fénykorát a XV. században –a reneszánsz korban- élte. Ekkor az ország egyik meghatározó kulturális központjaként tartották számon. A XVI. században a török hódítások Magyarországot is elérték, melynek az ország fővárosa is áldozatul esett. A törökök 1552-ben fordulnak az országrész egyik legnagyobb erőssége, Eger ellen. A kétezer fős védősereg közel negyvenszeres túlerővel szemben, öt heti ostromban védte meg a várat. A hősies helytállás a magyar történelem egyik kiemelkedő eseménye, s híre -Gárdonyi Géza történelmi regénye révén- a világ minden részébe eljutott.

Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja. A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz.

A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszünk feleleveníteni. 1996-tól kezdődően minden esztendő júliusának utolsó hetében rendezzük meg „Végvári Vigasságok Egerben” címmel az egri várjátékokat. A fesztivál során tradicionális mesterségeket folytató kézművesek kínálják portékájukat és mutatják be a szakma „mesterfogásait” az érdeklődőknek.

A programsorozat négy napján a korhű kosztümökbe öltözött szereplők Eger történelmi belvárosán keresztül kikiáltóval - zenével vonulnak fel a várba. Itt egymást váltják a történelmi programok. A középkort idéző haditorna a közönség egyik kedvence. Évről-évre több csoportot hívunk meg, akik a kard-szablyavívástól a hajítófegyvereken át (dárda, dobócsíllag) az íjig valamennyi hagyományos fegyvert felhasználják mozgalmas bemutatóikhoz, melyeket a Gótikus palota udvarán tartanak.

A felnőttek és a gyerekek egyaránt szeretik a gólyalábasok, óriásbábosok előadásait, a legkisebbeknek pedig vásári bábjátékot kínálunk.

A zene és a táncok elengedhetetlen részei a történelmi hangulatnak. Ebben a műfajban nemcsak a magyar hanem más népek zenei hagyományaiból is ízelítőt kapnak a vendégek. A bécsi udvari táncoktól a keleti hastáncig, a reneszánsz hangszeres muzsikától a török udvari és népzenén át az ír, skót, walesi hárfamuzsikáig széles repertoárt láthatnak, hallhatnak, melyek igazi csemegét jelentenek minden korosztálynak.

A várjátékok alatt három országos verseny is zajlik minden évben. Az egyik a történelmi íjászverseny, ahol –kategóriánként- több látványosan kiépített pályán mérik össze tudásukat a jelentkezők hagyományos fegyverekkel és öltözetben. A másik a bástyamászó-verseny. Itt képzett sziklamászók és amatőrök, minél rövidebb idő alatt igyekeznek felmászni a Dobó-bástyán. A harmadik pedig a katonai hagyományőrző csoportok találkozója és versenye. A legsikeresebb műfajok minden évben helyet kapnak a fesztiválon. A várjáték 1999-től kezdődően történelmi karaktert kapott: egy-egy történelmi korszak, esemény hangsúlyozottan jelenik meg a fesztivál során. 1999-ben a Török-kort idéztük fel. A XVII. században épült egri minaretből –a program részeként– müezzin imára hívó éneke hangzott fel. A török zene és hastánc mellett részesei lehettünk a vár török kori mindennapjainak is (zsoldosok mustrája, medvetáncoltatás, tűzfújás, zsonglőr stb.), s mindenki ízlése szerint megkóstolhatta a török étel és italkülönlegességeket. 2000-2001-ben, a millennium jegyében, a vár azon történelmi korszakait elevenítettük fel, amikor az erődnek országos jelentősége volt. Így Szent Istvántól idejétől egészen a Rákóczi szabadságharc koráig szerepeltek kulturális elemek a fesztivál programjában.

A kilenc napossá bővült rendezvény első hétvégéjén a haditorna klubok mutatják be és mérik össze tudásukat, a következő három nap (hétfő-szerda) meghatározott időpontban lesznek történelmi programok, utolsó négy napon pedig reggeltől estig az előző években megszokott programkínálatot biztosítunk. Így a városunkba érkező vendégek a várlátogatást összekapcsolhatják Eger gyógyfürdőjének és borospincéinek a felkeresésével is. Jelentős azoknak a visszajáró látogatóknak a száma, akik a várjátékok programját, versenyeit teljes egészében megtekintik, szabadságukat ekkor töltik városunkban. Az Egerben hosszabb időt eltölteni szándékozók minden kategóriában kaphatnak igényeiknek megfelelő szállást. Az egri várjátékokra szeretettel várunk minden érdeklődőt, akik a színvonalas program mellett több kiállítást is megtekinthetnek. A múzeumi kiállításokat a fesztivál idején –hétfő kivételével- 9-19 óráig tartjuk nyitva.

 
Napok/Calendar
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Programok/Programmes
 
Idő/Time
 
Kirándulások
 
Éttermek/Restaurants
 
Linkek/Links
 

Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.