Azúr Apartman
Azúr Apartman
Menü/Menu
 
Menetrend/Timetable
 
Időjárás/Weather
 
Látogatók/Visitors
Indulás: 2007-03-11
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Egri borvidék/Vineyard of Eger

Az egri borvidék története

Az egri borvidék a Bükk délnyugati lejtőjén, a Mátra és a Bükk hegység között található. A hegyvonulat lábánál, az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál, olyan bortermelő táj alakult ki több évszázaddal ezelőtt, amely mára világhírt szerzett magának. A szőlőművelés kezdete a XI. század elejétől számítható. A püspökség alapításakor szerzetes rendek költöztek a városba, akik magukkal hozták eredeti hazájukból a szőlő- és borkultúrájukat is, mivel a keresztény szertartásban a bor jelentős szerepet játszott. Az 1241. évi tatárjárást követően újabb népcsoportok kerültek Magyarország területére, valószínűleg ekkor jelentek meg Egerben a vallonok, akik a francia szőlő­művelés és borkészítés ismereteit honosították meg. Nem véletlen, hogy a környék leghíresebb szőlőhegye az Eged-heg)' is Szent Egyedről, a francia bencés szerzetesrend védőszentjéről kapta a nevét.

A XIV-XV század folyamán Eger gazdasága a borter­melésre épült, ezért a város legnagyobb földesurai, az egri püspökök, az egri bort rendeletekkel védték, és szabályokat alkottak a borkimérésről.A   XVI.   századig   szinte   kizárólag   csak fehérbort

készítettek, majd a törökök elől ide menekülő rácok hozták   magukkal   a   kiváló   vörösbort   adó   kadarka szőlőfajtát és a nyilt héjon érlelés módszerét.

A 91 éves török uralom alatt is virágzott a szőlőművelés,de ebben az időszakban inkább a csemegeszőlők kerültek előtérbe.

A szőlőtermesztés a XVII. században lényeges változáson ment keresztül. Az eddig uralkodó, fehérbort termelő szőlők mellett fokozatosan teret nyertek a vörösbort adó fajták. AXVII- XVIII. században Egerben a fő megélhetési forrás a szőlőtermesztés és borkészítés volt. Ebben az időszakban komoly mennyiségben exportálnak bort Lengyelországba, a Baltikumba és Bécsbe. A magasabb minőség elérése érdekében a szüret időpontját is meghatározták. Az 1850-es években lendült fel az Egri Bikavér termelése. A lendületes fejlődésnek csak a filoxéravész vetett véget, mely az ültetvények csaknem teljes kipusztulását ered­ményezte 1886-ig. Húsz évnek kellett eltelnie, hogy újra felvirágozzon a szőlőtermesztés.

A XX. század elején megjelentek a családi pincészetek, amelyek az államosításig kiváló boraikkal megőrizték a borvidék jó hírét.

A szövetkezesítés időszakát követően, a nagyüzemi méretekben termelő Eger-Mátravidéki Borkombinát lett a borvidék egyetlen nagy borászati cége és a legnagyobb hazai borforgalmazója.

199S. szeptember l-jén újraalakult Eger Város Hegyközsége. A hegyközség a területén szőlőműveléssel és bortermeléssel foglalkozók e tevékenységükhöz kapcsolódó érdekeinek előmozdítása, érdekvédelme és termékeik piacképességének fokozása, valamint a korszerű származás védett eredet és minőségvédelem érvényesítése. A rendszerváltás időszakára több híres, családi borászat is létrejött. Közülük két egri borász kiemelkedő szakmai teljesítményét a Magyar Bor Akadémia is elismerte. 1995-ben Thummerer Vilmosnak, 1998-ban Gál Tibor­nak 2005-ben Vincze Bélának adományozta az Év Bor­termelője címet.

Az egri borvidék északi szőlőtermő területeinek legjelentősebb része az Eger Felsőtárkány - Noszvaj által határolt háromszög. Itt a talaj elég változatos, alapvetően riolit-tufa málladékra épül. Riolit-tufán terülnek el a legkiválóbb bortermelő községek. A borvidékhez 17 település tartozik, területe 5000 hektár fölött van.

Az egri borvidék a minőségi szőlőtermesztés optimális körzete. Borainak hírnevét sok-sok tényező szerencsés együttes hatásának köszönheti. A talaj vulkanikus eredete, a kedvező hő és fényviszonyok, a domboldalak déli védettsége, a szőlő jó beérését, kedvező cukor-sav arány kialakulását teszik lehetővé. Az egri hegyek puha tufakőzete kiválóan alkalmas pincék kialakítására, ahol a hőmérséklet állandó, a páratartalom optimális.

A borvidék legismertebb szőlőfajtái:

Fehér   szőlők:    Leányka,    Olasz   rizling,    Muskotály,Hárslevelű, Chardonnay

Kék szőlők: Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Cabernet sauvignon

 

 

 
Napok/Calendar
2017. December
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Programok/Programmes
 
Idő/Time
 
Kirándulások
 
Éttermek/Restaurants
 
Linkek/Links
 

-----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!