Azúr Apartman
Azúr Apartman
Menü/Menu
 
Menetrend/Timetable
 
Időjárás/Weather
 
Látogatók/Visitors
Indulás: 2007-03-11
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Egri borvidék/Vineyard of Eger

Az egri borvidék története

Az egri borvidék a Bükk délnyugati lejtőjén, a Mátra és a Bükk hegység között található. A hegyvonulat lábánál, az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál, olyan bortermelő táj alakult ki több évszázaddal ezelőtt, amely mára világhírt szerzett magának. A szőlőművelés kezdete a XI. század elejétől számítható. A püspökség alapításakor szerzetes rendek költöztek a városba, akik magukkal hozták eredeti hazájukból a szőlő- és borkultúrájukat is, mivel a keresztény szertartásban a bor jelentős szerepet játszott. Az 1241. évi tatárjárást követően újabb népcsoportok kerültek Magyarország területére, valószínűleg ekkor jelentek meg Egerben a vallonok, akik a francia szőlő­művelés és borkészítés ismereteit honosították meg. Nem véletlen, hogy a környék leghíresebb szőlőhegye az Eged-heg)' is Szent Egyedről, a francia bencés szerzetesrend védőszentjéről kapta a nevét.

A XIV-XV század folyamán Eger gazdasága a borter­melésre épült, ezért a város legnagyobb földesurai, az egri püspökök, az egri bort rendeletekkel védték, és szabályokat alkottak a borkimérésről.A   XVI.   századig   szinte   kizárólag   csak fehérbort

készítettek, majd a törökök elől ide menekülő rácok hozták   magukkal   a   kiváló   vörösbort   adó   kadarka szőlőfajtát és a nyilt héjon érlelés módszerét.

A 91 éves török uralom alatt is virágzott a szőlőművelés,de ebben az időszakban inkább a csemegeszőlők kerültek előtérbe.

A szőlőtermesztés a XVII. században lényeges változáson ment keresztül. Az eddig uralkodó, fehérbort termelő szőlők mellett fokozatosan teret nyertek a vörösbort adó fajták. AXVII- XVIII. században Egerben a fő megélhetési forrás a szőlőtermesztés és borkészítés volt. Ebben az időszakban komoly mennyiségben exportálnak bort Lengyelországba, a Baltikumba és Bécsbe. A magasabb minőség elérése érdekében a szüret időpontját is meghatározták. Az 1850-es években lendült fel az Egri Bikavér termelése. A lendületes fejlődésnek csak a filoxéravész vetett véget, mely az ültetvények csaknem teljes kipusztulását ered­ményezte 1886-ig. Húsz évnek kellett eltelnie, hogy újra felvirágozzon a szőlőtermesztés.

A XX. század elején megjelentek a családi pincészetek, amelyek az államosításig kiváló boraikkal megőrizték a borvidék jó hírét.

A szövetkezesítés időszakát követően, a nagyüzemi méretekben termelő Eger-Mátravidéki Borkombinát lett a borvidék egyetlen nagy borászati cége és a legnagyobb hazai borforgalmazója.

199S. szeptember l-jén újraalakult Eger Város Hegyközsége. A hegyközség a területén szőlőműveléssel és bortermeléssel foglalkozók e tevékenységükhöz kapcsolódó érdekeinek előmozdítása, érdekvédelme és termékeik piacképességének fokozása, valamint a korszerű származás védett eredet és minőségvédelem érvényesítése. A rendszerváltás időszakára több híres, családi borászat is létrejött. Közülük két egri borász kiemelkedő szakmai teljesítményét a Magyar Bor Akadémia is elismerte. 1995-ben Thummerer Vilmosnak, 1998-ban Gál Tibor­nak 2005-ben Vincze Bélának adományozta az Év Bor­termelője címet.

Az egri borvidék északi szőlőtermő területeinek legjelentősebb része az Eger Felsőtárkány - Noszvaj által határolt háromszög. Itt a talaj elég változatos, alapvetően riolit-tufa málladékra épül. Riolit-tufán terülnek el a legkiválóbb bortermelő községek. A borvidékhez 17 település tartozik, területe 5000 hektár fölött van.

Az egri borvidék a minőségi szőlőtermesztés optimális körzete. Borainak hírnevét sok-sok tényező szerencsés együttes hatásának köszönheti. A talaj vulkanikus eredete, a kedvező hő és fényviszonyok, a domboldalak déli védettsége, a szőlő jó beérését, kedvező cukor-sav arány kialakulását teszik lehetővé. Az egri hegyek puha tufakőzete kiválóan alkalmas pincék kialakítására, ahol a hőmérséklet állandó, a páratartalom optimális.

A borvidék legismertebb szőlőfajtái:

Fehér   szőlők:    Leányka,    Olasz   rizling,    Muskotály,Hárslevelű, Chardonnay

Kék szőlők: Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Cabernet sauvignon

 

 

 
Napok/Calendar
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Programok/Programmes
 
Idő/Time
 
Kirándulások
 
Éttermek/Restaurants
 
Linkek/Links
 

ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen