Azúr Apartman
Azúr Apartman
Menü/Menu
 
Menetrend/Timetable
 
Időjárás/Weather
 
Látogatók/Visitors
Indulás: 2007-03-11
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bükki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park
 
Egy nemzeti park, amely többek között azért egyedi, mert a Bükk hegység - átlagmagasságát tekintve - hazánk legmagasabb hegysége. Egyedülállóan gazdag növény- és állatvilága, lepkefaunája és rovarvilága. A nemzeti park területén mintegy 90 költő madárfaj ismert, köztük több olyan kihalástól veszélyeztetett fajjal, amely hazánkban csak a Bükk erdőségeiben, sziklafalain fészkel. Egyes barlangok (Szeleta-, az Istállós-kői, a Suba-lyuk, és a Balla-barlang) - a hegység több száz üreget számláló karsztrendszeréből - ősrégészeti leletei révén a tudomány számára is értékesek. Amerre a szem ellát erdő van, hiszen a hegység központi részének 97 %-a erdő.
És, hogy miért érdemes még ide ellátogatni? A Bükki Nemzeti Park kitűnő lehetőséget kínál a gyalogos, kerékpáros túrázásra, pihenésre, a természeti értékek megismerésére. A Bükk erdőségeiben rohanó kisvonatok felejthetetlen élményt kínálnak mind a felnőttek, mind a gyermekek számára, s a hegység belsejében megbúvó kis falvak felkeresése is sok-sok érdekességet nyújt.

BEMUTATÓHELYEK
a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében


Lillafüred
 
Szent István- és Anna-barlang (Lillafüred)
Hogyha a kisvonatozás és csónakázás után sem elég az élményekből, egy kicsit barlangászni is lehet a Lillafüredre látogatóknak. A jelenleg 710 méter hosszú Szent István-barlangot egy szerencsétlenül járt kutya beesése révén fedezték fel a századelőn, amely a barlang természetes, aknaszerű bejáratán át zuhant a barlang mélyébe. Ma már a 170 méter hosszú bejárható szakaszt egy biztonságosabb, mesterséges bejáraton közelíthetjük meg.
Az Európában is egyedülálló Anna-barlang összhosszúsága 400 méter, különlegessége, hogy édesvízi mészkőben jött létre, mely a barlangi világ különleges mésztufa-képződményeivel kápráztatja el az oda látogatókat. A különleges mésztufa formák, a termek falán és mennyezetén a travertinoval bevont mohafüggönyök, fenyőlombok, gyökerek szövedékei nyújtanak csodálatos látványt.
Látogatható: IV. 15.-X. 15. Anna-barlang 10-16 óra között, Szent István-barlang 9-17 óra között; X. 16.-IV. 14. Anna-barlang zárva, Szent István-barlang 9-16 óra között. Nagyobb iskoláscsoportok részére előzetes bejelentkezés lehetséges, érd.: Tel.: Szt. István-barlang 46/334-130, Anna-barlang 46/370-239.

Tájház (Hollókő)
Ha csukott szemmel járnánk végig a Világörökség faluját, talán akkor is felismernénk az itt élő emberek ízes beszédről, a palóc "a"-król, hogy merre járunk. Ám mégis érdemes nyitott szemmel járni Hollókőn, hiszen számos felfedezésre váró múzeum található itt, ahol a palóc kultúrát, építészetet, népviseletet ismerhetjük meg. A Hollókői Tájvédelmi Körzet tájháza is ennek szenteli "Ember és Táj" című kiállítását. A tájház látogatására belépőjegy váltható a "Hollókői faluséta" keretein belül is. Faluséták indulnak: 10.30-tól és 14.30-tól. Információ: Tourinform Iroda, Tel.: 32/579-011.
Látogatható: hétfő és szerda kivételével V. 1.-IX. 30. 10-16 óra között; X. 1.-IV. 30. 9-15 óra között.

Tájház (Boldogkőváralja)
Akár pattoghatna is a tűz egy boldogkőváraljai kovácsműhelyben, hiszen a kovácsszerszámok a tájházban várják, hogy valaki használja őket, ahogyan a kocsiszínben a szekér és szövőszék is. A Zempléni Tájvédelmi Körzetet és a térség történelmi, kulturális örökségét, hagyományos mesterségeit, növény- és állatvilágát mutatja be a tájház kiállítása.
Látogatható: V. 1.-IX. 30. péntektől vasárnapig 10-14 óra között.

Arborétum (Erdőtelek)
Természettudományi és erdőgazdálkodási szempontból is értékes, és éppen ezért védett a növénytani ritkaságokban bővelkedő Erdőtelki Arborétum. A sétautaival, pihenőpadjaival, árnyékos lugasaival, az új kert kis tavával kellemes kikapcsolódást ígérő arborétum minden nap felkereshető, s szakvezetéssel is bejárható.
Az arborétum több mint 19 éve foglalkozik díszfaiskolai termesztéssel, ahol a hazai szélsőséges időjáráshoz alkalmazkodott dísznövények széles skálája megtalálható és megvásárolható.
Látogatható: hétköznap 7-16 óra között, hétvégén 10-16 óra között. Előzetes bejelentkezés alapján szakvezetés igényelhető, Tel/Fax: 36/496-022.

Orbán ház (Szilvásvárad)
Színes bemutatót láthatunk a Bükk hegység geológiájáról, növény- és állatvilágáról a népi műemléképületben, az Orbán házban berendezett "A Bükk természeti képe" című kiállításon.
Látogatható: IV. 15.-X. 31. hétfő kivételével 9-17 óra között. Előzetes bejelentkezés a Polgármesteri Hivatalban, Tel.: 36/564-012.

Oszla Tájház (Cserépfalu)
Összefogott Cserépfalu és a szomszéd települések népe, hogy a hagyományos életforma használati tárgyait megismertesse az utókorral. Az összegyűjtött tárgyakból a pitvart, a református szobát, a katolikus szobát, és a szerszámos kamrát rendezték be.
Látogatható: V. 1.-IX. 30. szerda, szombat 10-16 óra között; X. 1.-IV. 30. a Polgármesteri Hivatalban történő előzetes bejelentkezéssel, Tel.: 49/423-132.

Természetvédelmi és Kultúrtörténeti Kiállítás (Ároktő)
A környék természeti értékeit, növény- és állatvilágát, a védett fajokat és a vidék kulturális kincseit mutatja be az ároktői kiállítás.
Látogatható: előre bejelentkezés alapján, érd.: Fejes Gábor, Tel.: 49/354-333.

TANÖSVÉNYEK a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fenntartásával

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület tanösvény-hálózata
Ma már nem szaladgálnak ősállatok Magyarország erdeiben, ennek ellenére - vagy éppen ezért - érdemes felkeresni a szlovák-magyar határ közelében fekvő Ipolytarnócot, ahol bepillanthatunk az évmilliókkal ezelőtti dinoszauruszok rég letűnt világába. Megtalálhatók a 21-20 millió évvel ezelőtt lerakódott sekélytengeri élőlények, korallok, kagylók, csigák maradványai, a glaukonitos homokkő cápafogas rétegeire rakódott szárazföldi üledékek. A kövesedett fák, levéllenyomatok az egykori trópusi esőerdő övezetről tanúskodnak. A fő látványosságot az őslábnyomos lelőhelyek, nyomfosszíliák jelentik, amelyek az ősállatok (orrszarvúak, páros ujjú patások, ragadozók és madarak) nyomait megőrizve nyújtanak korhű látnivalókat a fedett kiállítótermekben.
A geológiai tanösvény nyitva tartási rendje:
Hétfő kivételével látogatható, túraindítások minden óra 30 perckor. április-október 9.00-16.00, november-március 9.00-15.00, november 01., december 24-26. és 31., január. 01. zárva tart.

Geológiai tanösvény (Eger-Szarvaskő)
Elsősorban Szarvaskő gyönyörű, változatos formájú bazaltképződményeit érdemes megcsodálni ezen a 6 kilométer hosszú, körtúra jellegű tanösvényen. A településről felnézve is jól szembetűnő szarvaskői vár hegycsúcsára felmászva gyönyörű tájképben gyönyörködhetünk. A sétaút füzetét követve a geológiai látványosságok mellett az útvonalon található botanikai, zoológiai, történelmi, bányászati érdekességekkel is megismerkedhetünk.

 
Bükki Nemzeti Park
 
Rejteki tanösvények
A bükkerdők állat-, és növényvilágával ismertet meg a rövidebb, alig 800 méter hosszú tanösvény, amely a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Rejteki kutatóháza mellől indul. Az ugyaninnen megkezdhető hosszabb tanösvény a karsztos erdők, kőzetek gazdagságát mutatja be, de megfigyelhető a víznyelők működése is, és megismerhetjük a környéken egykor folyt őslénytani- és ősemberkutatásokat is.

Tanösvények Szilvásváradon
Víztani, botanikai és tájképi értékeket mutat be a Szalajka-völgyi sétaút. A kiránduláshoz kapcsolódva megtekinthető a Horotna-völgy bejáratánál a Szabadtéri Erdei Múzeum, és kiegészíthetjük túránkat kisvasutazással is. Szilvásvárad buszparkolója fölött, az Információs háztól induló másik tanösvény gyönyörű panorámát ígér azoknak, akik az út megtételével eljutnak és felkapaszkodnak a Millenniumi kilátóig.

Tanösvények a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetben
Egy várrom romantikája a Salgó-hegyen, kőzetpark és számos információ a környék növény- és állatvilágáról, ipar- és kultúrtörténetéről — többek között ezekért érdemes felkeresni a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet tanösvényeit. Somoskő vára és a különleges látványt kínáló bazaltömlés a határ szlovák oldalán található, ezért ez csak útlevéllel látogatható.

Tanösvények Felsőtárkányban
Felsőtárkányból ez a háromkörös tanösvény az épülő Bükki Nemzeti Park látogató- és oktatóközpontja mellől indul és a Délnyugati-Bükk természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be, miközben számos helyi érdekességre és általános tudnivalóra hívja fel a figyelmet. A kő-közi (I.) kör a Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy sétára. A barát réti (II.) kör, egy jobbára völgyben vezető út a 2,6 km-re lévő Bujdosó-kőig 4 állomás érdekességeit mutatja be. A vár-hegyi (III.), egy kellemes félnapos túrát kínáló kör egy hegycsúcsra és egy hosszú hegygerincre visz fel. Utunkat a Vár-kúti turistaháznál szakíthatjuk meg, a Kövesdi-kilátónál pedig a panorámában gyönyörködhetünk egy hosszabb pihenővel egybekötve.

Hollókő
 
Hollókői tanösvény
A Hollókői Tájvédelmi Körzet tanösvényhálózata a Világörökség részét képező terület kulturális és természeti értékeit mutatja be. A történelmi vár, s az Ófalu is megtekinthető az első szakaszán, míg az útvonal leágazásán a Várhegyet körülölelő biológiai ösvényként vezet vissza a parkolóig.

Tanösvény a Mátrában
A 9 km-es túrát ígérő, Gyöngyösről a Szőke-kút érintésével a Csepje-tetőre és a Sár-hegyre felvezető tanösvényen megtekinthető a Szent Anna-kápolna, s menet közben az illusztrációval gazdagon ellátott bemutató táblák pedig a Sár-hegyi Természetvédelmi Terület gyep, erdő, mocsár társulásait, geológiáját mutatják be.

Tanösvény Miskolc határán
A Herman Ottó Emlékpark mellől, a Szinva-völgyi tanösvényen elindulva a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékei tárulnak fel előttünk. A sétautat bejárva ismereteket szerezhetünk a középhegységi vízfolyások mellett kialakuló jellegzetes élőhely-közösségekről, a Bükk hegység keleti oldalára jellemző erdőtársulásokról, a mészkő sziklagyepekről, a karsztjelenségekről, geológiai formákról, valamint a tanösvény környezetében megtekinthető természeti, kultúr- és ipartörténeti értékekről.További információ:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 3300 Eger, Sánc utca 6., 3301 Eger, Pf. 116.
Tel.: 36/411-581
Fax: 36/412-791
E-mail: buknp@ktm.x400gw.itb.hu

Honlap: www.bnpi.hu

 
Napok/Calendar
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Programok/Programmes
 
Idő/Time
 
Kirándulások
 
Éttermek/Restaurants
 
Linkek/Links
 

Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!